עם או בלי סויה (醤油)

סקירת מסעדות יפניות בלונדון

אם יש משהו שניתן לומר על לונדון, הוא שמדובר בקיבוץ גלויות של ערב רב תרבותי. נסיעה בטיוב של יותר מכמה דקות תחשוף אתכם לפרצופים הודים, אסייתים, מערביים, סקנדינביים, אי אלו אנגלים וכן – שומו שמיים – אפילו ישראלים. כור ההיתוך הלונדוני מתבטא בצורה הטובה ביותר בסצנה הקולינרית המקומית, כאשר בלונדון כמו בלונדון הכל הולך לקיצוניות יוקרתית ומהודרת. הכוונה היא, שאם החלטנו את חודש ינואר להקדיש לבדיקה מקיפה שכבר מזמן התחשק לנו לערוך – של אוכל יפני – אזי רמות המסעדות הקיימות מתחילות בפאסט פוד נמוך-בינוני כמו ווסאבי ואיטסו (ויסלח לנו הקולומביאני) ועד מישכון של הבית לטובת זומה וחברותיה.

עד היום כיסינו את הטרנד היפני של העיר בפוסטים על דיינינגס (סושי יקר high end) ועל אסאקוסה (יפני מחתרתי – מרגיש כמו טוקיו בשנות ה-80 ככל הנראה), אבל שום דבר לא הכין אותנו לאובר-דוס ולאובר-דראפט של הסושי שלפניכם. מומלץ לקרוא עם טייק אאוט מהסושיה הקרובה….

מסעדת סושי בלונדון
מסעדת זומה. גריל היתוך לונדוני.

Yashin – without soy sauce (but if you want to)


צעקת הברכה היפנית, ששנינו לא מצליחים להסכים על הנוסח המדוייק שלה, מקבלת אותנו לחלל המסעדה-בר הקטן של יאשין, שזכתה בתואר מסעדת הסושי-בר הטובה בלונדון לשנת 2011 (מגזין טיים אאוט). מה שלא יהיה, זה מתחיל לעצבן כשהאורח השלישי מגיע למסעדה, ומוציא אותנו מהכלים באורח החמישי צפונה.
המסעדה מחולקת לחלל העליון שכולל סושי בר ומאחוריו שפים עמלים בדקדקנות (כל אחד בפינה שלו בהתמחות ספציפית לאותו סרוויס). הקומה התחתונה היא פחות ‘casual’ ויותר בעיצוב של חדר סיגרים בריטי.

יאשין מסעדת סושי בר בלונדון
מאחורי הסושי בר – מגישים דגים לאצולת צ’לסי

הרעיון מאחורי יאשין, מעבר להיותה מכונת מזומנים כמובן, הוא להכין סושי בתיבלון מושלם, ללא צורך ‘להרוס’ את המטעמים ברוטב סויה (אלא אם כן אתם ממש מתעקשים כפי שאומר הסלוגאן שמתנוסס בגאון באורות של ניאון מעל הבר). מעבר לכך, האווירה מאד אותנטית ואפילו המלצר היפני התקשה לתקשר עמנו האורחים בשפה המוזרה שלנו – אנגלית.
סושי ביאשין הוא קודם כל יפה מאד, צבעוני ומיוחד, ועל כך תעיד צלחת הסשימי אותה עיטר בקפידה הסו-השף האיטלקי דווקא. חוץ ממנו מאחורי הבר היה סו-שף מערבי נוסף, שני סו-שפים יפנים (האחד מומחה לרולים והשני עם חיוך זדוני של ילד בן חמש חמוש במבער) ושף יפני נוסף שניצח על החגיגה.

סאשימי ביאשין - אוכל יפני בלונדון
חתיכות חתיכות – סשימי מעוצב ביאשין

מעבר לסשימי שהיה טעים כשם שהיה יפה, אכלנו גם סושי (בארץ יכונה ניגירי) עשוי משמונה דגים שונים על כל אחד תוספת מעניינת בפני עצמה (למשל טונה שמנה עם עגבניה מיובשת – פיצה סושי לטעמו, דג לבן עם ניצת דובדבן, דג עם ג’לי כמהין וכו’). הוא גם דגם רול עם Wagyo beef שהגיע עם מטבל ביצה חיה וסויה (סבתא, אכלתי סוףסוף גוגל מוגל!!) והיא ניסתה רול צלופח עם אננס ברוטב מנגו (עמבה פר אקסלנס). טעים.

סושי רולים באירופה - אוכל יפני בלונדון
כל סושי “hand made” ביאשין

אוכל יפני באנגליה - יאשין סושי בר
סו-שף חמוש במבער. סושי מושקע ביאשין.

אהבנו את העובדה שהמקום מכיר בזה שהוא יפני, ולא מתיימר להבין בקינוחים. חלקנו גלידה בטעם שומשום לבן שמוגשת בתוך עלה בננה עם קערת פירות, לצד תה בניחוח קרמל. אם תוסיפו את כל זה לכמה קנקני סאקי וליין שזיפים – תגלו שהערב ביאשין היה מוצלח ביותר, אם כי יקר.

****

 

האחיות Zuma ו-Roka


הביקור האחרון שלנו בזומה (והראשון שלה היא מבקשת לדייק) חל לפני שבועיים. מלווים בזוג הבלונדיניים פסענו למעוז היוקרה של אצילי לונדון, “הסיטי בויז” עם החליפות, ושאר “הריץ’ בויז” מהאמירויות – נייטסברידג’. מסעדת זומה היא האחות הגדולה והיותר ‘כבדה’ של מסעדת רוקה. בעוד השנייה ממוקמת ברחוב שארלוט האופנתי, הרי שזו הראשונה נמצאת בסמטה חבויה מול הרודס, במיוחד בשביל שתוכלו לשים את הבורקה ושקיות הקניות בחדר המעילים.

מה שכן, האוכל בזומה טעים, אפילו טעים מאד. האווירה מגניבה ולא אחת תצליחו למצוא סלבריטאי בריטי יוצא או נכנס מפתח המסעדה (ע”ע שריל קול, קלי ברוק ואפילו קים וקניה – למי שמזהה, באמת חבל על תאי המוח!).

זומה מסעדה יפנית יקרה בלונדון
דגים נאים נאים בזומה

על זכות השקידה על התפריט וויתרנו, ונתנו את העונג לבלונדיני, שעשה רושם של מי שמכיר את התפריט די בעל פה – והתחייב למקסם את החוויה. למנות פתיחה הוא הזמין סשימי, ניגירי סושי, קרפצ’יו ילו-טייל עם כמהין וואגיו צרוב במילוי ירקות ונבטוטים. מנה מצויינת נוספת היתה הטרטר טונה/סלמון שמוגש עם קוויאר, והוא הגדיל לבקש גם פריכיות אורז/אצות שהיו מעולות עד כדי מנה נוספת (לדרישת הבנות).

מסעדות אסייתיות הטרנד החדש של לונדון
טרטר עם קוויאר. לא לספר לרב.

את האוכל הורדנו קודם כל עם סאקי חם ואח”כ עם סאקי צונן שמוגש פה בקופסאת קרח. אחרי הסושי המצויין, העיקריות כבר פחות עניינו את כולם, אבל עדיין נרשמה התנפלות מסויימת על דג הקוד השחור מאודה בעלה לוטוס (פרפרזה על אותה המנה ממסעדת נובו המיתולוגית). לקינוח הזוג הבלונדיני מאד גילו לנו שאפשר להזמין פונדנט שוקולד במילוי קרמל שאינו בתפריט (הוא חושב שהמסעדה מנסה להיפטר מהמנה המעולה הזאת ללא הצלחה ; היא בטוחה שמדובר בסוד למביני דבר בלבד – כפי שאמר המלצר). זאת בתוספת של קרם ברולה ג’ינג’ר, פלטת פירות טרופיים (מאד יפה אבל הרוב חסרי טעם) ויין שזיפים – חתמו את הארוחה.

מסעדת רוקה בלונדון - אוכל יפני
גריל רובאטה יפני במרכז הבמה ברוקה.

במשפט אחד נזכיר את האחות הקטנה “רוקה”, אחת המסעדות האהובות עלינו בלונדון, שהפעם האחרונה שביקרנו בה הייתה מזמן, כאשר אחותו וגיסו הגיעו לבקר. המנות ברוקה מזכירות וחלקן זהות לאלו של זומה, כאשר האווירה במקום – עדיין יוקרתית – אם כי יותר נגישה ונעימה. גריל הרובאטה הגדול מספק בר בצורת ח’, ולעיתים אפשר למצוא שם שולחן מבלי להזמין חודשים מראש. במקרה הגרוע אפשר לחכות ב-Shochu Lounge שלמטה. אחת המנות אולי הכי טובה בעיניו היא צלעות הכבש ברוטב קוריאני (רגע מכונן ביחסי אח-גיס), ובעצם עוד לא ממש נתקלנו פה במנה מאכזבת.

לסיכום, זומה ורוקה מקבלות אצלנו את מירב הנקודות לחווייה יפנית בלונדון. החיסרון הבולט של שתיהן, מעבר לצורך להזמין מקום שנים מראש, הוא המחיר היקר. ארוחה ממוצעת תעלה לכם כאן כמעט 100 ליש”ט לראש, זה בהחלט משהו שצריך לקחת בחשבון – תרתי משמע…

*****

 

 

 

Jin Kichi


המקום האחרון ברשימה היא היפנית הפחות ידועה מצפון לונדון (המפסטד), שנראית יותר כמו תחנת מעבר ליפנים שמעוניינים להגיע למערב. את הביקור במסעדה כמעט שיבש ווירוס קטלני שתוקף את כל החברים שלנו בתקופה האחרונה. אבל מתוך מחוייבות למטרה והקושי לדחות את ההזמנה (החבר’ה באמת לא מדברים שם אנגלית והשעות בהן מותר ליצור עם המסעדה קשר מוגבלות ביותר…) – החלטנו להמיר את השולחן לארבעה בכזה זוגי מתחת לקורת עץ נמוכה, שלעד תיקרא “הכוך שלה”.

ג'ין קיצ'י מסעדה בהמפסטד
ג’ין קיצ’י – תחנת מעבר ליפנים במנוסה.

בשעות הערב המוקדמות של יום שישי – המקום הומה, שילוב של תושבי האיזור ויפנים מזדמנים: צמד גברים אנגלים דוברי יפנית עם בחורה יפנית למהדרין, שני אנשי עסקים יפנים חמורי סבר, זוג אנגלי מבוגר שנכנס עם בקבוק יין מהבית, ושולחן בקומה התחתונה ממנו כל רגע הגיחה דוגמנית אחרת המתנשאת לגובה שני מטר (בלבוש מינימלי).
למסעדה עצמה שתי קומות שנראות כמו שכפול אחת של השנייה, כאשר בקומה העליונה רוב המקומות הם סביב הסושי בר-גריל, ועוד כשלושה שולחנות. המלצריות החביבות באמת משתדלות לעזור, אולם היכולת לתקשר עמן מצומצמת למדי – במיוחד עם זו שנראית כמו השחקנית יונג’ין קים (הקוריאנית מ-“Lost”) שהייתה צריכה את עזרת חברתה החייכנית בתרגום של מילים מסובכות כמו “רוטב טריאקי” ו-“חריף”.

ג'ין קיצ'י -סושי בר בצפון לונדון
מלצרית חמושה במגנום סאקה

על האוכל עצמו אין הרבה מה לכתוב: יפני וסושי ישר ולעניין, כאשר המבחר עצמו די גדול, אך טעם הדגים כנראה מסתמך על המשלוח האחרון (הסלמון היה מצויין, הטונה והדגים הלבנים פחות). מאחר שאנו במסע בעקבות הסושי, הסתפקנו במעט מנות מהגריל שדווקא עבד נון-סטופ עבור שאר השולחנות (אנחנו מפספסים משהו???) שיפוד ביצי השליו זוכה פה לציון לשבח.

מסעדה יפנית בחול
סושי רול לא כשר עם גרגר הנחלים

מסעדות בחוץ לארץ
מבחר ניגירי

שותים באנגליה
זה לא טטריס – זה סאקה

עוד כדאי להזכיר את “קופסאות” העץ בהן מוגש הסאקי הצונן, שמגיע עם הוראות הפעלה מהמלצרית היותר קוהרנטית באנגלית מבין הצמד: “קצת מלח מפינת הכוס על הלשון, ולשתות גם את כל מה שנשפך על הצלוחית כי חבל לבזבז”. הסאקי עצמו נמזג מבקבוק מגנום מטורף. במקום גם תפריט עניף של Shōchū – משקה אלכוהולי יפני שמזוקק מחיטה, בטטות או אורז.

אוכל בבריטניה - ג'ין קיצ'י בצפון לונדון
תה ירוק, שעועית אדומה וערמונים – זה לא שיר של “הכל עובר חביבי” !

לקינוח הרשנו לעצמנו להתפנק עם כ-ל מה שהמקום מציע!! אה כן, מדובר בשני דברים בלבד – פנקייק יפני במילוי ממרח שעועית אדומה מתוקה, מוגש עם תה ירוק, וגלידה במבחר טעמים. טעמי הגלידה הם: ממרח שעועית אדומה (כבר יש לנו), תה ירוק (שותים), ולכן הלכנו על כדור בטעם ערמונים מוזהבים שהיה מצויין.

לסיכום – ג’ין קיצ’י אולי לא מציעה את הסושי הכי מלהיב באזור, אבל האווירה אותנטית ונונשלנטית (עד כדי כך ששכחו להביא לנו אדממה עד סוף הארוחה) ומספקת חווייה מאד יפנית בלבו של הצפון הלונדוני הישן.

****

 

 


 לסיכום הסיכומים, במסע אחר הסושי המושלם למדנו שני דברים: (א) לונדון היא מעצמת אוכל יפני, לא פחות מארץ השמש העולה ; (ב) למרות שהיחס ההפוך בין רמת האנגלית לטיב האוכל נראה מתבקש (ככל שהמקום יותר יפני – הסושי יותר מושלם), עדיין נראה שמסעדות היוקרה היפניות לוקחות את כל הקופה (שוב, תרתי משמע). נשאר לנו עוד מקום אחד (לפחות) לכסות, ובנתיים אנחנו חוסכים טוב טוב, כדי להצליח לבקר גם ברוקה פעם נוספת D: (אמוטיקון) … המשך יבוא …

 

 


Roka
37 Charlotte st.
Fitzrovia
+44-20-7580-6464
rokarestaurant.com

Zuma
5 Raphael St.
Knightsbridge
+44-20-7584-1010
zumarestaurant.com

Jin Kichi
73 Heat St.
Hampstead
+44-20-7794-6158
www.jinkichi.com

Yashin Sushi
1 Argyll Road
Kensington & Chelsea
+44-20-7938-1536
yashinsushi.com

Author: הלונדונים

4 thoughts on “עם או בלי סויה (醤油)

  1. לונדונים יקרים, עשיתם לי חשק עז לסושי וללונדון! שניים מהחביבים עליי 🙂 מחכה לטור הבא!!!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *