שנת העכברוש – חלק א’

דים סאם בלונדון
Dry January קוראים לזה. לא לא רק בגלל שהוא דל בפעילויות, אלא גם בגלל ההבטחה של הבריטים שחוזרים משתייה אקססיבית בכריסטמס וב-NYE, לשמור על ינואר ללא אלכוהול. אז מה הלונדונים עשינו בינואר היבש? לא מספיק בשביל למלא את דפי הבלוג הזה, שעוד מעט יחגוג עשור רצוף פעילויות, אכילויות וטיוליות ברחבי הבירה. ובכ”ז, הרי לא שלחנו אתכם ללינק בשביל לספר לכם שישבנו בבית, נכון?
רבים מכם אולי יזכרו שהטרנד האהוב על הלונדונים, שפרץ ללונדון בגאון אי שם בשנת 2016, הוא של דים סאם. כן, מאז שהלונדונים ביקרו במושבה לשעבר הונגקונג וחגגו עם המלכה את הג’ובילי בצ’יינה-טאון או טעמו בבאו לונדון, הבלוג הזה סבל מהזנחה פושעת בכל מה שנוגע למאכל הסיני המוצלח, שאיכשהו אפשר לאכול באמת רק בחוץ – דים סאם.
לפיכך, הלונדונים מרימים את הכפפה וקובעים שהרבעון הראשון של 2020, שנת העכברוש, צבוע בדים סאם, עם מינימום קורונה כזו או אחרת. נתחיל עם מקום שמי שביקר בלונדון בעשור האחרון כבר בטוח זכה להכיר, ומי שביקר יותר מפעם אחת – כבר נמאס לו ממנו. נמשיך עם מקומות שאולי אתם לא מכירים, שבאמתחתנו עוד תורים לבתי דים סאם נוספים. מתחילים? כדאי שתאכלו משהו קודם.


 
 

אז לפני שאנו ניגשים למקומות עצמם בואו נבין איזה סוגים של דים סאם יש לנו בכלל:
מאודים:
Shui mai – דים סאם פתוח עשוי מחיטה; Har Gau – עשוי מחיטה וטפיוקה, ונעשה שקוף ככל שהשף מנוסה יותר, לרוב מכילים שרימפס או בשר פירות ים; Wonton – הכופתאה הממולאת המוכרת מהמרק באותו השם, מוגשת בתוך מרק. Xiao Long Bao – כופתאה במילוי מרק, ובד”כ מכילה חזיר; Cheung Fun – איטרית אורז מגולגלת עם מילוי, במקור מהונג קונג, ונראית כמו בלינצ’ס; Char Sui Bun – לחמנייה אוורירית, מאד אופיינית לאוכל רחוב בבייג’ינג, ממולאת ברביקיו בשר או חזיר; Sticky Rice in Lotus Leaf – אורז דביק עטוף בעלה לוטוס ומכיל חזיר, שרימפס או פטריות.
 

אפויים, על הגריל או מטוגנים:
Puffs – נקראים בסינית “סו”, מזכירים במרקם קרואסון צרפתי וממולאים בבשר בד”כ; רגלי תרנגולת – כשמם כן הם – רגלי תרנגולת שטוגנו עד שנהיו רכות; Gohk Char Siu Bao– בדומה ללחמניית Char Sui – רק אפויה בתנור, בעיקר במילוי חזיר. Hom Sui Gok – Gutonius rice שזה אורז דביק ומתוק במילוי חזיר או שרימפס; Spring Roll – מעטפת קריספית מטוגנת עם ירקות או ניחשתם – חזיר.
לא קל להיות פפה בסין.

דים סאם בלונדון

 

המדריך המלא לדים סאם


 

 

Yauatcha, Soho & the City

נמאס לכם מיאוצ’ה? אתם בחברה טובה. הדים סאם הוותיקה נמצאת איתנו למעלה מעשור, וכבר הספיקה לככב ב-Trance של דני בויל ובסרט הטפשי “I Give it a Year” (אל תטרחו), לפתוח סניף נוסף בסיטי של לונדון, להתרחב להודו וליוסטון, טקסס (באמת??) ולהיות המלצה חמה של כל ישראלי ששמע שסוהו יש גם בלונדון (ולא רק במנהטן הכוונה).

הר גאו מתפרץ של יאוצ'ה

 

שקוף שזה הר גאו שקוף ביאוצ’ה


 

אז למה אנחנו טורחים? אלף, כי זה יאוצ’ה. כי הדים סאם פה בכ”ז מגשר בין הקלאסיקה של דים סאם סיני אותנטי (כזה שמצאתם בטעות בצ’יינה טאון ורק יום למחרת תדעו אם זה נצחון או קלקולון) לבין מישלן (לשעבר) שמצטלם טוב באינסטגרם. בין קינוחי פטיסארי ארט מהוקצעים לבין קינוח מאצ’ה מעניין (לנקה התחילו קודם). בין סליז של סוהו לפינס של אלן יאו.

דים סאם יאוצ'ה לונדון

 

באנקר – אדממה טראפל


 

ביאוצ’ה כבר הספקנו לבקר בכל מצב צבירה אפשרי. עם חברים, עם משפחה, עם ילדים, עם עגלות, עם לקוחות. ועדיין זוהי אופציה קלאסית שממשיכה להרשים מבקרים ולספק ארוחות ערב בלתי נשכחות, גם אם כבר נמאס…🤷‍♀️

דים סאם יאוצ'ה לונדון

 

לא רק בשביל הדים סאם – מקרונים אוריינטלים


 
🎷 וייב : למעלה – משפחות ; למטה – סרט של דני בויל.
🥟 באנקר : דים סאם מאודה – אדממה כמהין; פאף (כדור פריך) בשר צבי.
🥚 לוותר : Cheung fun באשר הוא (זה בלינצ’ס? זה דים סאם?)
🌟 המומלץ שלנו : קריסטל דמפלינג ראפ עם דלעת וצנובר; המקרונים.
💰 מחיר : יקר לוחץ.

 

Din Tai Fung, Covent Garden

הסיפור של דין טאי פאנג הוא במידה רבה מיקרוקוסמוס ליתרונו של המזרח על המערב. בעוד שבלונדון פותחים סניפים מפונפנים, בונים מותג, מתרחבים לדובאי ולארצות ערב לפני שמרחיבים את הרשת בסניף שני, הרי שבמזרח עובדים “דוך” כמו ווירוס קורונה שמתפשט ללא אבחנה. ואכן, כמו האיכר הסיני שחורש את שדות האורז בחריצות בזמן שהחקלאי האירופאי עסוק בשביתות, דין טאי פאנג, הטיוואנית, הפכה להצלחה עולמית כאשר עד היום נפתחו 150 סניפים (חלקם כבר נסגרו).

הר גאו דים סאם

 

הר גאו של דין טאי פאנג לפני התפרצות


הרשת דין טאי פאנג בכלל התחילה כעסק לייצור שמן בישול, בהיקף מקומי בטייפה. עם התפתחות השמן התעשייתי, המייסדים הסבו את העסק לתחום ההסעדה בשנות השבעים, עם מסעדה בודדת שהתמחתה בשיאו לאנג באו במילוי חזיר. היום ניתן למצוא סניפים בטיוואן, ביפן, בסין, באוסטרליה, בהונג קונג, בארה”ב, באינדונזיה, במאלזיה, בפיליפינים, באיחוד האמרויות ובדרום קוריאה. הסניף בלונדון נפתח ב-2018 והוא הראשון והיחיד באירופה (או כבר לא אירופה), ואינו מקבל הזמנות טלפוניות.

דין

 

שימו שמן – שימו מים


בהתאם למסורת, המקום מתמחה בשיאו לאנג באו, שזה דים סאם מאודה ממולא מרק. הוא גם פופולרי בזכות השאו-מאו, דים סאם מאודה הממולא בשרימפס, חזיר או עוף. הפתיחה של הסניף בלונדון התקבלה בקול תרועה והתאפיינה בתורים של למעלה מארבע שעות, וזאת על אף 250 הסועדים שהמקום יכול להכיל בו זמנית. לאחרונה הרשת ספגה ביקורת שעכבר צולם בסניף באוסטרליה, אולם קשה להניח שהאירוע יעיב על הענק הטיוואני, שאף מתהדר בשני סניפים בעלי כוכב מישלן בהונג קונג.

 

דים סאם דין טאי פאנג לונדון

 

שיאו!! שיאו לונג באו


האותנטיות של דין טאי פאנג היא משהו שניתן למצוא בכל אחד מהסניפים שלהם. בכל סניף מכינים את הכופתאות במקום, כאשר אפשר לראות את תהליך ההכנה בזכות הדלתות השקופות של המטבח.

 

דים סאם דין טאי פאנג לונדון

 

בית תה סואן – דין טאי פאנג



 
🎷 וייב : בית תה אוריינטלי עם כל הטירוף שהוא מביא איתו.
🥟 באנקר : שיאו לאנג באו.
🥚 לוותר : “דראנקן צ’יקן” – מנת פתיחה קרה של עוף ביין אורז.
🌟 המומלץ שלנו : שאו מאו צמחוני.
💰 מחיר : בינוני.

 

Bright Courtyard, Baker Street

מי שמכיר את לונדון יודע שה-Royal China בבייקר סטריט הפכה לשם נרדף לארוחת דים סאם משפחתית בראשון בצהריים. המקום כ”כ סואן כך שהמסעדה (לה היום כחמישה סניפים) פתחה סניף נוסף בבייקר סטריט (הנקרא Royal China Club) הנמצא במרחק הליכה מהסניף המקורי. מולן, התגנבה לה התגנבות יחידים ב-2011, הסניף השני בעולם של Bright Courtyard Club (במקור משנחאי) שנועד לתת אלטרנטיבה עם קצת יותר קלאס לרויאל צ’יינה המיתולוגית. האם כך הדבר?

דים סאם בלונדון - ברייט קורטיארד

 

בהיר בברייט קורטיארד קלאב


ההתרשמות המרכזית של הלונדונים הקטנטנים מברייט קורטיארד כמו של הילדים של זוג החברים האמריקו-קוריאני-ספרדי (שילוב לא נדיר בכלל במושגי לונדון) היא מהאקווריום המרשים בכניסה, שבניגוד לזה הדקורטיבי שנמצא ביאוצ’ה, פה הוא באמת עשוי להכיל את ארוחת הצהריים שלכם.

 

קרפלעאך מלוכסנות בברייט קורטיארד


בדומה לרויאל צ’יינה וכמיטב המסורת בבית תה סיני – את הזמנת הדים סאם עושים באמצעות עיפרון ודפי “בינגו”, אולם אם תצטרכו עזרה, המלצרים מהוקצעים ויודעים לטפל ביעילות ב”לאווי” נבוכים (זרים מערביים בסינית).

 

דמפלינגס עם שרימפס בלונדון

 

השיאו לונג באו בגרסא המקומית


השיאו לונג באו המקומי הוא בסטייל שנחאי, אולם בין המנות תמצאו מגוון של מנות קנטונזיות קלאסיות כמו לחמניות באוזה המקבלות טוויסט מערבי עם מילוי Custard מתוק. אפילו הצ’אנג פאן שהמלצנו להימנע ממנו ביאוצ’ה, נעשה פה בצורה אלגנטית עם Cuttlefish (סוג של דיונון) ומקבל טעם מעניין. במסעדה גם מנות סיניות קלאסיות ולא רק דים סאם המוגש בשעות הצהריים/אחה”צ בלבד.

 

מסעדה סינית בלונדון

 

קראוסון אה לה מולי



 
🎷 וייב : מועדון פרטי.
🥟 באנקר : דים סאם עוף עם כמהין.
🥚 לוותר : רגלי תרנגולת ברוטב שעועית שחורה.
🌟 המומלץ שלנו : באו ממולא קרם אנגלייז או קסטרד.
💰 מחיר : בינוני יקר. לפעמים יוצאים במבצע אכול כפי יכולתך באמצ”ש.
 

Ugly Dumpling, Soho

בין כל הכותפאות הקלאסיות, צצה לה רשת שקוראת תגר על הדים סאם הקלאסי עם מנות דים סאם מיוחדות – הלא היא ה-“Ugly Dumpling” שיושבת לא הרחק מיאוצ’ה בסוהו. השם מזכיר את ה-Ugly Duckling (הברווזון המכוער), וכמוהו המטרה המוצהרת של השף אנדרו מיד – היא ליצור מנות המוכתבות ע”י רכיבים מערביים המתאפיינים בטריות, טעם וייחודיות. ככה שאם שרימפס זה לא הדבר הכי טרי ונפוץ בשוקי האוכל של אנגליה היום בבוקר, הרי שנקבל שיאו מאו חציל במקום.

דים סאם בלונדון - דמפלינגס

 

קרפלעאך עוף סאטאי??


הסניף הקטן בקרנבי סטריט שבסוהו הוא (שוב) ההפך הגמור ממסעדה סינית, עם וייב סוהו למדי. ועוד יותר מזה – ניתן למצוא את הקרפלעך המכוערות בשוקי אוכל רחוב לטייק אווי, בינהם ב-Box Park בוומבלי.

הברווזון המכוער

 

דים סאם חציל טו גו


המסעדה הקטנה בסוהו מקבל הזמנות בימים שני עד רביעי, ואילו בחמישי עד ראשון יש קומה אחת להזמנות וקומה אחת ל-walk ins בלבד. בין מנות הדגל תמצאו דים סאם צ’יזבורגר ודים סאם נוטלה ומרשמלו.

 

הברווזון המכוער

 

הברווזון המכוער



 
🎷 וייב : סוהו אינדי מאגניב.
🥟 באנקר : דים סאם עוף סאטאי.
🥚 לוותר : דים סאם בצל ירוק.
🌟 המומלץ שלנו : טמפורה חציל עם גולדן סירופ ובוטנים.
💰 מחיר : נראה זול אבל עלול לצאת יקר אם מתחזרים.

עשינו אתכם רעבים? זהו רק הספתח, בלונדון אפשר לחצות את מפת הדים סאם בין מסעדות יקרות מישלניות (א. וונג) דרך שוקי צ’יינה טאון האותנטיים וכלה בהיפסטריות כגון הכופתאה המכוערת. מה שהבאנו עד כה זה קצה הצ’ופ סטיק בלבד, כאשר אנחנו מסתכלים על שנת העכברוש בעיניים רעבות, עד אשר ניפגש פה לחלק ב’. גונג האי פאט צ’וי!

 


Yauatcha
15-17 Broadwick St
Briadgate Circle, the City of London

https://www.yauatcha.com/

Din Tai Fung
5 Henrietta St, Covent Garden

https://www.dintaifung-uk.com/

Bright Courtyard Club
43-45 Baker St, Marylebone

http://brightcourtyard.co.uk/

Ugly Dumpling
1 Newburgh St, Carnaby

https://uglydumpling.co.uk/

Author: הלונדונים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *