היילנדס אקספריינס

רגע לפני שהלונדונים יוצאים לפגרת הקיץ בתל אביב, הלונדוני יוצא לסופ”ש ארוך בהיילנדס.
ולא, לא מדובר בסופה”ש דיטוקס מיצים וויפאסנה. חגיגת יומולדת 40 לחבר ק’ שכוללת בעיקר סינגל מאלט, פעילויות עתירות בטסטוסטרון, ועוד קצת סינגל מאלט – סקוטלנד (והפעם – בלי נשים וטף).

 

המשימה: אדינבורו


 

החווייה הסקוטית, כמו תמיד, עוברת באדינבורו – שער “לייט” לארץ המבטא הכבד, הוויסקי וחמת החלילים מחרישת האזניים, כאשר שלושת הרעים נוחתים להם בטיסת EasyJet, תוך הידיעה שהמוסקיטר הרביעי (דרטניאן?) נוחת רק מחר בבוקר. המשימה: לבלות 24 שעות באדינבורו ; מטרת משנה: לשמור מספיק תאי מוח לנהיגה של יום שישי.


טקסט אלטרנטיבי

הצורך בקפאין למי שבילו בנמה”ת לוטון ב-5 בבוקר מוביל אותנו ל-Valvona & Crolla הזכורה ללונדוני מהטיול בעבר. כעבור שיחת ועידה אחת של ק’ (מיני רבות) ושבר ענן שהתביית עלינו, אנו מגיעים לדלי האיטלקי רטובים עד לשד עצמותינו. הדלי מציע בשעות הבוקר סנדוויצ’ים על ג’בטה או רול, עם חביתות, סוסג’ ואופציות צמחוניות עם ירקות אנטי-פסטי. בהחלט Breakfast of champions.


דלי איטלקי באדינבורו ולוונה וקרולה
 

Valvona & Crolla יש גם אופציות צמחוניות

 

בדרך ניתן לראות את הפסלים של Oor Wullie’s BIG Bucket Trail – קומיקס סקוטי ידוע. זהו פרוייקט של Wild in Art שהזמין אומנים לצייר על הדמות הידועה Wullie Russell כאוות נפשם, ולאחר מכן אלו פוזרו ברחבי אדינבורו וגלזגו. עד ה-30 באוגוסט.

טיול אומנות באדינבורו סקוטלנד

 

Oor Wullie – גם סוג של אומנות

 


חמת חלילים בסקוטלנד

 

הם לא מפסיקים לרגע – חלילן חמת

 

הוסכם על תחנה תיירותית אחת – ה-Edinburgh Castle הנמצאת בקצה “העיר הישנה”. בכלל למי שלא מכיר את אדינבורו, העיר היא ממש שיעור “מבוא לתכנון ערים” עם העיר הישנה המתפרשת בין טירת הולירוד (המעון הרשמי של המלכה בעיר) לבין טירת אדינבורו, על עורק מרכזי המכונה ה-Royal Mile; העיר החדשה, ובתחילתה Princess Street – רחוב הקניות והשווקים. מעבר לכך יש שכונות שונות סביב, למשל שכונת Stockbridge ההיפסטרית’, Dean Village הארטיסטית, Haymarket הפרינג’ית ועוד.

טירת אדינבורו בסקוטלנד

 

טירת אדינבורו – יעד תיירותי אחד ודי

 

טוריסטית כצפוי, הטירה עמוסה במבקרים, ויש מעט סבלנות לשלושה גברים בגיל אמצע החיים להצטופף בכדי לראות את הכתר של סקוטלנד ואי אלו אוצרות שהאנגלים הרשו להם לשמור. הקונצזוס בקבוצה הוא שככה נראה עם לאחר מאות שנים תחת כיבוש. יש אמנם איזכור להיסטוריה הסקוטית בחדרים השונים, אך עם דגש על מה שהכובש האנגלי התיר: רוברט דה-ברוס מלך סקוטלנד לאחר מלחמת העצמאות הראשונה (וללא איזכור לעובדה שהוא מכר את וויליאם וואלאס בשביל לקבל את אותה המלוכה) ומרי מלכת הסקוטים שעיקר פועלה מסתכם בעובדה שבילתה את כל חייה בדנג’ן. מכאן ל-ק’ יש (עוד) שיחת ועידה, ואנו עוצרים להתרעננות במלון, בעודנו חולפים על פני מלון הבלמורל המפואר ותוהים לנו למה אנחנו לא שם.

מלונות פאר בבריטניה - הבלמורל באדינבורו

 

הבלמורל – למה אנחנו לא שם?

 


הבר של הבלמורל - מלון באדינבורו סקוטלנד

 

הבר של הבלמורל – אוסף מרשים של סקוץ’

 

אחר הצהריים כאשר הנוכחים (ו-ק’ במיוחד) מסכימים לכבות את הפלאפונים, אנו מוצאים את עצמנו בעיר החדשה, מנסים לשחזר את החווייה של הלונדוני מלפני שבע שנים של וויסקי והאגיס בבר של מלון הג’ורג’ המיתולוגי. אמה מה, הבר של המלון הידוע סגור לרגל שיפוצים ואילו אנחנו נותרים משוטטים לנו ברחובות העיר החדשה, עם חצי עין בנייד – מנסים להחליט על מקום חלופי תוך סינון המוץ מן התבן של ההמלצות הרבות.
פה הלונדוני תופס פיקוד ומוביל אותנו ל- Scotch Malt Whisky Society, מועדון חברים המתמחה בוויסקי סקוטי. המועדון התחיל בשנות ה-80, כאשר חבורת חברים החלה לקנות וויסקי סינגל מאלט ישירות מהמזקקות ויישנו אותו בעצמם בחביות באדינבורו. לאט לאט התופעה התרחבה ועוד חברים הצטרפו. לכל וויסקי שנמכר פה תחת הלייבל של המועדון יש קוד – כאשר הספרה הראשונה מסמנת איזו מזקקה סיפקה את הוויסקי ושאר הספרות את החבית הספציפית בה הוא התיישן (עוד נלמד בהמשך שסוג ה-cask משפיע רבות על טעם הוויסקי). כיום המועדון מונה כ-26,000 חברים וקיים במספר מיקומים באדינבורו ואפילו אחד בלונדון מסתבר.

וויסקי סינגל מאלט במועדון חברים

 

טעימות באוס”ם – אגודת הוויסקי סקוץ’ מאלט

 

המקום קצת מנומנם, בדיוק כמונו, ואנו מזמינים את חוויית הוויסקי ב-20 ליש”ט כאשר המוזג החביב לוקח על עצמו את המשימה לבחור לנו שלוש כוסיות של סינגל מאלט. במקביל מתקבלים בירת גינס כהה, האגיס והמבורגר, ובקבוקי הוויסקי כמובן כבר מחכים: “הם לתצוגה בלבד – לא לעשות ריפיל בבקשה” מתרה בנו המוזג שהבין כבר עם מי יש לו עסק… לשאלתו של ק’ – מה שותים קודם וויסקי או בירה, עונה המוזג “יש לך שתי ידיים, לא?” ובתשובה זו קונה את עולמנו. טעימות הוויסקי מרנינות, כאשר המסתורין שמאחורי הבקבוק הופך את החווייה למיוחדת. תמצאו כאן וויסקי ממבשלות ידועות כמו אברלור, ארדבג, אושנטושן, בלוויני, דלמור, דלוויני, טליסקר, מק’קלאן ועוד.

וויסקי בסקוטלנד

 

הקומה השנייה לחברים במועדון הוויסקי בלבד

 

מילה על האגיס: האגיס (לא החיתול) הוא מאכל סקוטי מסורתי דמוי קציצה במרקם של קישקע המוכר לכולנו מהצ’ולנט. מדובר בחלקי הכבש הפנימיים קצוצים מעורבים עם בצל, קמח שיבולת שועל, שומן-כליות, ותבלינים. את התערובת דוחסים לקיבת הכבש ומבשלים כשלוש שעות. ההגשה המסורתית של האגיס נעשית בשכבות עם פירה תפ”א ופירה סווייד (לפת) ועם וויסקי או לפחות בציר וויסקי. למרות תיאורי הזוועות – מדובר במעדן, ומומלץ מאד לטעום את הגרסא המסורתית למי שמגיע לאיזור.

מאכלים בסקוטלנד - האגיס

 

האגיס סקוטי – מקיבה לקיבה

 

את המשך היום באדינבורו בילינו ביריד רחוב ועם הרבה בירה וכן בוויסקי בר של הבלמורל. קשה לציין לטובה את ארוחת הערב במסעדה עטורת השבחים The Gardner’s Cottage לאור היעדר כמות מספקת של תאי זיכרון. אנו מצליחים לשחזר שהיא לוותה ביין אדום ולא בוויסקי לשם שינוי, ואת העובדה שבמסעדה יושבים בשולחן משותף, למורת רוחן של זוג הסקוטיות שישבו לידנו וקיבלו הרצאה קולנית מ-ע1′ על אזלת ידו של סאדיק ח’אן, ראש עיריית לונדון. יש לומר שהן מיהרו להזמין קינוח משום מה…

בית קפה באדינבורו

 

פילטר מפולטר בפורטיטוד

 

דקה לפני שלוקחים את הג’יפ יגואר שלנו (נא לא לפתוח עיניים, ל-ק’ היו המון נקודות בהרץ…) משדה”ת של אדינבורו ומחכים ל-ע2′ שינחת מהטיסה הטרנס-אטלנטית שלו, הלונדוני מוצא את ‘Fortitude’ בית קפה בעיר החדשה המתמחה בפילטר, כמו מונמות’ המוסד הלונדוני. ע1′ מגיע קצת אחריו ואילו ק’ שנלחם בהנגאובר עצבני מקבל טייקאווי. אדינבורו, היינו כאן – הלאה להיילנדס.

 

המשימה: אם שותים לא נוהגים – ההיילנדס על ג’יפ יגואר


המשימה: להגיע לדנקלד בהצלחה ; מטרת משנה: לעבור בכמה שיותר מבשלות בדרך.
ע2′ נחת לו, והחבורה שועטת לה ב-Lowlands לכיוון צפון. הנופים הסקוטים עוצרי נשימה, פרות וכבשים מכסות את המרחבים הירוקים ושמש של יולי שלא תאכזב אותנו לאורך כל הטיול. במזלג הדרך בין ה-Lowlands ל-Highlands אנו פונים לכיוון המבשלה של גלנגויין (Glengoyne) ומצטרפים לסיור המבשלה הראשון שלנו.

ההיילנדס הסקוטים - טיול בבריטניה

 

בין היי ללו – הדרך לגלנגויין

 

טקסט אלטרנטיבי

 

מבשלת גלנגויין – מגדה, מה עם השתייה?

 


.

הסיור במבשלה נמשך כשעה, ומתחיל עם כוסית של גלנגויין 12 שנה. מגדה, פולנייה עם מבטא קווזי-סקוטי, מובילה אותנו בין חדר הבישול להתססה ולבסוף לזיקוק. גלנגוין היא בין המבשלות הוותיקות שנאמנות לעשיית וויסקי באופן מסורתי, תוך שימוש במי האגם של המבשלה לקירור, וכן השמת דגש על קיימות (Sustainability) של מיחזור מים ומרכיבים, וייצור כמה שפחות פסולת בדרך.
 
תהליך ייצור הוויסקי באופן בסיסי נעשה בשישה שלבים: Malting: זהו השלב הראשוני בו מנביטים את השעורה, אך עוצרים את התהליך באמצעות בישול. מבשלות רבות מקבלות כיום את השעורה כ-Malt ומוותרות על הליך מורכב זה שמצריך עבודה קשה והפיכת השעורה הנבוטה מספר פעמים. יחד עם זאת, מי שמעוניין בטעם מעושן (שלא במקור בחבית) ייאלץ לבשל את השעורה בתוספת Peat (בעברית “כבול”). הסמל של גלנגוין הוא של מבנה הבישול בצורת הפגודה שלו – למרות שהמבשלה כבר לא עושה תהליך זה בעצמה.
השלב השני בהכנת וויסקי הוא ה-Mashing, שהוא יצירת תערובת בין הדגן למים.
בהמשך מתסיסים את התערובת (Fermenting) ולמעשה מקבלים נוזל המכונה ‘wash’. ממנו מזקקים את הוויסקי (Distilling) הליך הכולל בקרת איכות מוקפדת (לא משתמשים בתוצר הזיקוק הראשוני וגם לא בסוף).
השלב החמישי הוא היישון, משתמשים ב-Cask שונים, הנקראים בעגה המקצועית Hogshead, תוך הידיעה שחבית מסוג מסויים תניב טעם שונה, פה גם מדללים את הוויסקי לכ-60% כוהל. במהלך היישון מתאדה חלק מהוויסקי (ככל שהוא מיושן יותר זמן מתאדה חלק ניכר יותר כך שבוויסקי שמתיישן שלושים שנה המזקקה נשארת עם חלק מאד קטן מהנוזל החום), חלק זה מכונה ה”Angels’ Share” = החלק של המלאכים.
לבסוף המזזק הראשי (Master Distiller) המכונה לעיתים ה”אף” של המבשלה אחראי על תהליך שנקרא “Marrying” = חיתון. למעשה הוא משתמש בניסיונו כדי לשדך בין וויסקי מחביות שונות מתוך מטרה ליצור טעם אחיד ומוכר של המבשלה. הוא יכול להשתמש בוויסקי ביישון משנים שונות, אולם הבקבוק שמיוצר מקבל את הערך המספרי הנמוך ביותר (היינו וויסקי שיושן 20 שנה וויסקי שיושן 10 שנים – הבקבוק יקבל את התווית יושן 10 שנים).
נשארתם ערים? יאללה בואו נטעם 😉

מבשלת גלנגויין בסקוטלנד

 

הייצור בהיילנדס והאחסון בלולנדס – גלנגויין

 


מזקקה בסקוטלנד

 

לא שותים את ה”ווש” – מזקקת גלנגויין

 

כבר במזקקה של גלנגויין ע2′ עוזב את החבורה לשיחת וועידה מהרכב (עוד אחד…). כמה טוב שיש חברים שמצ’פרים אותו בכוס וויסקי 18 שנה מהטעימות. בנתיים ק’ מתנדב לא לשתות ולהיות הנהג התורן, ואנו שמים את פעמנו למבשלת דינסטון (Deanston).

מזקקת דינסטון בהיילנדס

 

טעימות עם תומאס – בלי מבטא סקוטי

 

בדינסטון הלונדוני כבר מפצח את השיטה: עושים טעימות, לא בהכרח לארבעה אנשים לאור העובדה שאחד הוא נהג תורן ושכמויות הוויסקי פה מספיקות גם אם מתחלקים, ונופלים על תומאס האנגלי עם מבטא הרבה יותר מובן (ניסיתם פעם להגיד 11 עם מבטא סקוטי???). תומאס החביב עושה לנו “על הדרך” מיני סיור במבשלה. בדרך עוד הספקנו לעצור להמבורגרים במקום עממי וזאת למרות שגם בבוקר עשינו עצירת סנדוויצ’ים באיזה Mum&pop קפה באמצע עיירת שומקום. מה לעשות – גברים…

דנקלד עיירה בסקוטלנד

 

דנקלד – שומקום, רחוב וחצי וארבע בתי קפה

 

העצירה בדנקלד מובילה אותנו אל ביתנו ליומיים הקרובים: ה- Dunkeld House Hotel שליד עיירת Dunkled.
המלון יושב באחוזה יפהפה, ומספק שלל פעילויות לאורחיו: בריכת שחייה, ספא, חדר כושר, ירי ביוני חימר, מגרשי טניס (הזקוקים לשיפוץ דחוף) וגולף. מרבית אורחי המלון הם דווקא סקוטים, ואפילו היתה פה חתונה מסורתית עם קילטס וילדים שיכורים, מה שנותן לנו את ההרגשה שאם אנשי המקום נופשים פה, אזי החבורה הגיעה למקום לא רע בכלל.
על העיירה דנקלד אין הרבה מה לספר, מדובר ברחוב וחצי, שני פאבים וארבעה בתי קפה.
ארוחת הערב במלון היא הטובה באיזור (לפי TripAdvisor) וכלולה במחיר החדר בלי התניות ובלי ישראבלופים למינהם – גם המנות היקרות, אם בהן חפץ לבכם, יתורגמו לכלולות במחיר. המקום לא מאכזב, ועד שאנו יורדים לאכול, אנחנו יכולים לשבת ולראות את חצי גמר ווימבלדון תוך לגימת קורונה קרה. מזמן לא שתינו באמת.

 

המשימה: לא לבאס את ג’יימס עם פנצ’רים – חוויית לנדרובר בהיילנדס


 
המשימה: ללמוד נהיגת שטח בדיסקברי ; מטרת משנה: לא להקיא מהטלטולים.
חוויית הלנדרובר דיסקברי שלנו היא משהו ש-ק’ רצה לעשות כבר זמן רב. אם בד”כ כלל הצורה הטובה ביותר להתמודד עם הנגאובר סקוטי הוא באמצעות “Hair of the dog” (מטבע לשון במקור סקוטי, לפיו הדבר הטוב ביותר בכדי להעביר הנגאובר הוא לפקוד את הפאב למחרת כמה שיותר מוקדם) הרי אופציית היום המלא שבחר ק’ לא מאפשרת זאת.
Land Rover Experience Scotland הוא המרכז היחיד בסקוטלנד (יש כמה באנגליה ואחד באירלנד) המאפשר לבחון את הלנדרובר שלך (אם רכשת כזה) או לשלם על חוויית נהיגה/הכשרה. אנו מקבלים דיסקברי חדישה (למרות שיש דגמים יקרים יותר כמו ריינג’ רובר אווק או דיסקוברי אוטוביוגרפי) ואת ג’יימס המדריך, ילד טוב גלזגו אב לשמונה ילדים, שנראה שחבורת הישראלים הרעשנים לא מרתיעה אותו.


לנדרובר בסקוטלנד
 

חוויית לנדרובר דיסקוברי – שייק איט אפ

 

ארבע על ארבע בסקוטלנד - נהיגת שטח

 

אתה בטוח שיורדים את זה ג’יימס????

 

במשך חצי יום ג’יימס ילמד אותנו את הפונקציות השונות של הרכב, שבואו נודה, די מסיע את עצמו, במסלול שטח בבעלות המרכז. השטח מכיל ביצה, עליות וירידות מטורפות, צמחייה, מהמורות ועוד. ג’יימס שולט בפונקציות של הרכב ביד רמה, ויושב ליד הנהג התורן כל פעם עם הערות אלו או אחרות. דווקא הלונדוני מצליח לאתגר אותו עם סלע שנכנסת בין הגלגל לרכב, וג’יימס נאלץ תחת ים של ייתושים (מי אמר אל-תוש ולא קיבל!) לפרק את הגלגל. לונדונים אוהבים לראות את הכסף שלהם עובד 🙂
 
אחרי ארוחת צהריים קלילה של סנדוויצ’ים, סקונס נוראיות וקפה המסופקת במרכז המבקרים היפהפה היושב על אגם, אנו יוצאים עם ג’יימס לבחון את היכולות שלנו ולנסוע בשטח (אוי איפה הפק”ל קפה שצריך אותו!). בפועל אנחנו ארבעה אנשים ויוצא שמי שנוהג, עושה זאת לארבעים דקות בלבד, בעוד שלושת האחרים מקבלים את חוויית “מחלת הים” במושב האחורי. ק’, היה אפשר להסתפק בחצי יום ת’כלס.
יחד עם זאת נופי האיזור מרהיבים, והטלטלות במושב האחורי לוקחות את השיר של סמנת’ה פוקס “Touch Me” למשמעויות חדשות…

נהיגת שטח בסקוטלנד

 

נוף סקוטי טיפוסי ורכב שנוהג לבד – 4×4

 

עצירה קצרה בדנקלד להתרעננות עם בירה וויסקי (היי, מזמן לא היה וויסקי!) ואנו הורסים לחבורת רוכבי האופניים את הדיאטה כשאנו נותנים להם לסיים את חבילת המגנום שלנו. ק’ מתיר כל רסן ומשתכר כלוט (לא קלות), ומצליח לשבור זוג משקפיים בדרך למלון. את שארית הערב נבלה מי בחדר כושר ומי בשינה עמוקה, יחד עם זאת לאפרול שפריץ ערבי, קלמרי ואז ארוחת ערב כולם מגיעים בזמן. לילה אחרון בלי אמא.

טיול בסקוטלנד

 

בירה בדנקלנד – מזמן לא שתיתם חבר’ה

 


 

המשימה: לא לעשות בושות לצה”ל, לשתות וגם להספיק לטיסה!


 

המשימה: לירות ביוני חימר ; מטרת משנה: להספיק לטיסה
חוויית ה-Clay pigeon shooting היא הפעילות הבאה שמתוכננת, וכבר מוסכם שה-A Team (ק’ המארגן בתפקיד חניבעל כמובן) מתחרים פה על המקום השני שכן מתברר לנו שע2′ (בתפקיד פייס) הוא לא פחות מצלף מקצועי. המדריך הסקוטי החביב והבן שלו מדריכים אותנו בתחנות השנות, ואנו יורים ברובה שוט-גאן ווינצ’סטר דו קני. בין התחנות השונות לבין התחרות הסופית בינינו יש כמובן צהריים של סנדוויצ’ים ועוד סקונס נוראיות.
 
מפה אנו מתחילים לרדת לכיוון אדינבורו, אך לא מוותרים על עצירה במזקקת Glenturret שהיא המזקקה העתיקה ביותר בסקוטלנד (בבעלות של מק’קאלן). למורת רוחו של ק’ אנחנו מוותרים על הסיור, אבל זוכים לטעימות משופרות, כולל וויסקי 30 שנה (שעולה כ-700 ליש”ט לבקבוק) בזכות החוצפה הישראלית של BA הידוע בשמו כ-ע1′ (שאפו) וק’ אף זוכה במזכרת – בקבוק בהקדשה אישית.

ירי בשטח בסקוטלנד

 

יורים ושוכחים – פוגעים ביוני חימר בדנקלד

 

בדרך אנחנו מספיקים לעצור לעוד קצת המבורגרים בגסטרו פאב חביב שנקרא “The Tower” בנפת Perth. הכנסת האורחים של המקום ראויה לשמה, יחד עם זאת ה”סלאקנס” של המקומיים המתנהליים בעצלתיים, כמעט וגורמת לנו להחמיץ את הטיסה. שלא נדבר על הלונדוני בתפקיד מורדוק שמאתגר את הביטחון בשדה”ת כשכח אולר בתיק גב…

אוכל בסקוטלנד

 

המבורגר סקוטי משובח לקינוח

 

דיליי של איזיג’ט של שעתיים פתאום בלי שום התראה שולחת את הצוות לפאב של שדה”ת (באמת מזמן לא שתינו). ללונדון נחזור רק ב-1 בלילה לחיק החם של הנשים התומכות שבלי תלונות ספגו ארבעה ימים לבד עם הילדים. וכן, ברור לנו שאנחנו הולכים לשלם על זה, אבל ק’, אתה שווה את זה.




The Scotch Malt Whisky Society
28 Queen Street
Edinburgh

Dunkeld House Hotel
Blairgowrie Rd, Dunkeld

Glengoyne
Dumgoyne, Killearn,

Deanston
Teith Road Deanston, Doune

Glenturret
Pertshire

Author: הלונדונים

1 thought on “היילנדס אקספריינס

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *