Eight Days of Christmukkah

כמו יהודים טובים בגולה, גם לנו לא הייתה ברירה אלא להתאים את עצמנו לקדחת הכריסמס שאפפה את לונדון בחודשים האחרונים.
האורות, המולת הקניות, ואיחולי “Happy Christmas” מכל עבר (להבדיל אלף אלפי הבדלות מ-“Merry Christmas” האמריקאי לחלוטין) – לא מאפשרים להישאר אדישים.
רגע! לפני שאתם אורזים את המזוודות, דעו שכריסמס בלונדון יכול להיות בודד ומתסכל, ויעידו על כך רבבות התיירים המסתובבים להם בערב כריסמס וביום עצמו ברחובות הסגורים של הבירה, משוטטים הלוך ושוב ולבסוף מוצאים את עצמם במסעדה סינית בצ’יינה טאון, או בסניף של מסעדת בלגו.

לטובת שמונה ימים בהם פך השמן הדליק לנו את המנורה (לא שכחנו את המקורות), ריכזנו שמונה המלצות לפעילויות כריסמס מקומיות. Ho Ho Ho.

תרבות שוקי חג המולד תפסה תאוצה בלונדון, ובמערב אירופה בכלל. אפילו באתר של British Airways תוכלו למצוא דילים של “כריסמס מארקטס” עם יעדים מקושטים לחג המולד כמו ברוז’, קופנהגן, קלן, וינה ועוד. גם בלונדון צמחו להם שוקי חג המולד כפטריות לאחר הגשם, כאשר השאטנץ לא משתנה: בירה, אוכל, יין חם מתובל (Mulled wine), ממתקים מחממים ושמונצז. כל שוק עם הייחודיות שלו, אך אם ראיתם אחד – די ראיתם את כולם.

 

עד כריסמס: כריסמס מארקטס


 

1. Tate Christmas Market

לחובבי התרבות, נפתח כריסמס מארקט ברחבת הטייט מודרן, בין הגדה הדרומית לבין המוזיאון. במקום פזורים דוכני השוק במעין בקתות עץ המציעות את הסחורה המוכרת, כאשר קתדרלת סנט פול משגיחה מהאופק. בבוקר ראשון קר ומנומנם מצאנו את עצמנו עומדים מול דוכן ה-Kisses ומתלבטים בין הטעמים השונים.
Kiss זה סוג של, אבל לא בדיוק קרמבו – זה נראה כמוהו, זה ממולא בקרם קצפי, אבל בניגוד לקרמבו – השלווה מופרת ע”י רחמנא לצלן וופל בקרקעית, ולא ביסקוויט נימוח! ה-Kiss הוא מוצר נפוץ בשוקי הכריסמס ופה ניתן היה לבחור בין מגוון טעמים ובינהם שוקולד לבן במילוי תות (לה) ושוקולד במילוי אייריש קרים (לו). היה טעים, אבל לעד נחפש אחרי הנשיקה האדינבורואית של שוקולד-וויסקי.

שוק כריסמס במוזיאון הטייט
השגחה עליונה – קתדרלת סנט פול ברקע של שוק טייט

שוק חג המולד במוזיאון הטייט
נשיקות x o x o

חוץ מהנשיקה, השוק השאיר אותנו קצת מאוכזבים, ואולי היתה זו השעה המוקדמת ומיעוט האנשים. דוכן הערמונים עדיין היה בשלבי התנעה, וגם המתנות לא שבו את ליבנו. מכאן שמנו פעמנו לכיוון דרום, נחושים למצוא את השוק הבא, שאולי יצליח לרגש אותנו יותר.

שווקי חג המולד בלונדון
שמונצס על גדות התמזה – שוקי חג המולד

2. South Bank Christmas market

כעשרים דקות הליכה מזרחה נמצא השוק של סאות’ בנק, פה – התמונה שונה לחלוטין: מדובר בשוק מבוסס מזה שנים, שהפך להפנינג ענק עם נותני חסות ואפילו מתקנים בדמות קרוסלה ורכבת זעירה. השוק עצמו משתרע החל מהגדה ועד לרחבת מרכז סאות’-בנק, שם מתווספים לו גם דוכני שוק האוכל הקבועים של סופי השבוע.

שווקי חג המולד בלונדון
under the bridge – שוק חג מולד בגדה הדרומית
שווקי חג המולד בלונדון
סחרחרים ולא מסיידר – הסחרחרה של סאות’-בנק

במקום מבחר רב של דוכנים, אך למרבה האכזבה גם גילינו דוכן זהה של Kisses (חשבנו שאנחנו מיוחדים 🙁 ) וגם שתינו סיידר חם מבחיל, בניגוד גמור לדוחק הקהל שאפף את הדוכן. פעמיים ½1 £ שנתרם ל-Father Christmas (באנגליה כמעט ולא משתמשים בשם סנטה קלאוס).

שווקי חג המולד בלונדון
אם בשמאטס עסקינן – השוק כריסמס של סאות’בנק מספק את הסחורה

גם כאן דוכני השמאטס חוגגים, אבל ניתן למצוא לא רק אלף סוגים של נקניקיות אלא המבורגרים, קרפים, צ’ורוס, צמר גפן מתוק, תפוחים מסוכרים, ולמעשה כל אוכל רחוב/ממתק משמיד שיניים שתעלו בדעתכם. יחד עם זאת, האווירה עמוסה (מתלוננים שריק – מתלוננים שמלא, שום דבר לא טוב לאלה!) ועשר דקות בדיוק החזיק הלונדוני מעמד לפני שהתחיל לחפש את הדרך לרכבת התחתית…

 

3. Winter Wonderland

ואם מדברים על אווירה עמוסה – הרי שבכל שנה נסגר חלק גדול יחסית של הייד פארק לטובת “Winter Wonderland” – הלונה פארק הארעי הגדול ביותר שאנחנו נתקלנו בו אי פעם. מדי שנה ושנה נראה שהמקום הופך לעמוס ביותר אטרקציות ואיתם גם האנשים. רכבות הרים, רכבת שדים, גלגל ענק, ארמון קרח, קרקס וזירת החלקה על קרח הם רק חלק מהמתקנים והאטרקציות שיש פה. מאות דוכני אוכל, בינהם נקניקיות, צ’יפס, בירה, יינות חמים, קינוחים וממתקים צצים בכל פינה, והאפשרות ללכת לאיבוד בין רבבות האנשים נראית ממשית בהחלט.

שווקי חג המולד בלונדון
הלונדונים בארץ הפלאות החורפיות

הכניסה לווינטר וונדרלנד חינם אבל כמובן שהאטרקציות ירושקנו אתכם, וכדאי להזמין מקום מראש לאטרקציות הפופולריות – החלקה על קרח, ארמון הקרח, גלגל הענק והופעות הקרקס. ניתן לעשות זאת אונליין http://www.hydeparkwinterwonderland.com/tickets.
אין ספק שזהו הקינג של כל שוקי חג המולד – ניתן למצוא פה הכל מכל, ואפילו יותר מזה.

 

ערב כריסמס


בעוד שהדרך לחג המולד רצופה בשווקים ופעילויות, הרי שבערב חג המולד מוסר הלוט מעל תרמית סוכני הנסיעות הגדולה, כאשר בזה אחר זה בתי העסק מתחילים להיסגר. בערב זה תתחילו לקלל את העובדה שאתם נמצאים בחג המולד בבירה המלכותית, ותגלו שסיבוב בקור הלונדוני הלילי יכול להיות חווייה קשה, כאשר אפילו הפאבים סוגרים את שעריהם.
יחד עם זאת, תודה לאלוהים על אי אלו חסדים קטנים – הלונדונים באים לעזרה!


 

4. SKATE בסומרסט האוס

זירות החלקה על הקרח נפתחות בלונדון במהלך חודש נובמבר ומתחילות להיסגר בזו אחר זו בינואר (למה לא למשוך אותם לתוך הקור של פברואר-מרץ?? רק לאלוהי האנגלים התשובה..). בין הזירות החשובות והפופולריות ביותר תמצאו את זירת מוזיאון הנטורל היסטורי, הטאוור אוף לונדון וכאמור זירת הקרח הגדולה והעמוסה שבווינטר וונדרלנד (ראו לעיל). אולם בליבנו שמורה פינה חמה לזירה היפה מכל – Skate בסומרסט האוס.
Skate פעלה במשך שנים תחת החסות של טיפני, וקישוטי התכשיטים התכולים לא איכזבו בהשראת אווירה חגיגית במיוחד במקום. השנה, בית התה Fortnum & Mason לקח את האירוע לידיים שלו, לאחר שנה בה קיבלנו ספונסר עלום שם, ומזל שכך – שכן רק לפורטנאם אותם צבעי תכלת אהובים 😉
בכלל בצידה של הזירה תוכלו להיכנס לאווירה של לודג’ סקי עם בר המשקיף על הגולשים, בצדה האחר עץ אשוח ענק מקושט, ואילו במתחם סומרסט האוס עצמו – חנות מיני כלבו של פורטנאם ומייסון, וכמובן שגם אווירת חג עוטה את Tom’s Kitchen המסעדה עטורת השבחים שמצוייה דרך קבע במקום.

החלקה על הקרח בלונדון
the cold never bothered me anyways – סקייט בסומרסט האוס

נציין רק דבר קטן נוסף – החלקה על קרח באנגליה היא לא עניין של מה בכך, האנגלים בטוחים שמדובר באירוע לא פחות חשוב מהפלישה לנורמנדי. ההזמנות נעשות על פי רוב מראש, במשבצות של שעת החלקה ולא שנייה אחת יותר; לפני העלייה על הקרח תקבלו הוראות בטיחות מדוקדקות, וכן תתבקשו לא לסחוב תיקים או ארנקים גדולים לשטח ההחלקה (לפחות יש מקום לאחסן ציוד). בכלל, רוב זירות ההחלקה לוקחות את עצמן באותה רצינות בריטית חמורה, כאשר החיסרון הבולט הוא העלות הגבוהה וזמן ההחלקה המוגבל. היתרון הוא בעיקר במחלקיים טובים ומשמעת שיוצרת סדר – דמיינו “החלקרח” בגני התערוכה בתל-אביב רק ההיפך הגמור.

השנה, ניצלנו את ביקורו של הסבא של הלונדונית הקטנה, שהיה בחניית ביניים בלונדון, כדי לקבל שעת בייביסיטר מחוץ לזירת ההחלקה. לפני שלוש שנים ניצלנו את העובדה ש-Skate היא בין האטרקציות היחידות שפתוחות עד ממש הלילה של ערב החג. לפני שנתיים הלונדוני הופל באכזריות ע”י החבר הקנדי באחד מערבי הדי ג’יי של המקום (המקיים החלקות מאוחרות עם אורחים דיג’ייז מוכרים ופסקול קצבי במיוחד). הרומן שלנו עם Skate נראה עדיין בעיצומו.

xmas-stbk

 

כריסמס דיי


ביום חג המולד עצמו יקבלו התיירים המסכנים את גורלם ויבינו שכלום אבל כלום לא פתוח. לונדון במיטבה.


 

5. Starbucks

כלום אמרנו? מה פתאום!
קפה סטארבקס מגלם את האור בקצה במנהרה, כאשר בהחלטה עסקית מבריקה פותח את שעריו כדי לספק לאנגלים הנלהבים (ולתיירים מחוסרי
האלטרנטיבות) קפה אמריקאי עם יותר מדי סוכר, באווירה הכי כריסמסית שתוכלו לקבל (החל בכוסות האדומות המיוחדות, דרך המאפינס והמשקאות
החגיגיים, וכלה בפלייליסט הפסטיבית).

 

6. הליכה בהמפסטד הית’

את יום חג המולד שלנו החלטנו לבלות בהליכה נמרצת בהמפסטד הית’ – חורשה פראית בלב לבה של שכונת המפסטד הצפונית, וככל הנראה המעוז היחיד שלא יכול פיזית להיסגר. ההליכה במשעולי הבוץ כאשר העגלה במצב “ארבע על ארבע” מזרימה אוויר אירופאי קריר שלא ניתן לקבל במזרח התיכון. איתנו, פוסעים להם עשרות השקצים בהמוניהם, לבושים בבגדי הכנסייה הטובים, לאחר המיסה של חג המולד (שמצליחה להוציא מהם יראה דתית בדומה ליום כיפור אצלנו). כנראה שאנחנו לא היחידים עם הרעיון המקורי של ההית’.

המפסטד הית בלונדון
מרוב עצים לא רואים את היער – זה בכלל הית’ או ערבה
חג המולד בלונדון
father wears his sunday best – ג’וגינג אחרי מיסה

האווירה הפסטורלית של ההית’ מהולה בחורש טבעי ומשעולי בוץ ואבנים. בניגוד לרג’נט פארק אין פה גינון, והצמחייה היערית גודלת פרא. ברקע אנשים על אופניים, בעלי כלבים וכמובן עגלות תינוק מצטרפות לחגיגה.

חגהמולד באירופה
יושב בהמפסטד על המים

אחרי ארבעים דקות אנחנו כבר בחוץ, אבל ניתן להמשיך מזרחה ללב ליבו של ההית’, וכן לחצות צפון-מערבה להית’ המערבי ולהגיע עד השטאטל של גולדרס גרין. אנחנו מסתפקים בזאת, ובהיעדר תחבורה ציבורית – ממשיכים מערבה ברגל לכיוון הבית.

 

בוקסינג דיי


יום הקניות המסורתי שנקרא על שם הקופסאות (מתנות) שהעניקו האדונים הבריטים למשרתים, המקבילה הבריטית לבלאק פריידי. האירוע גובל בטירוף שמוביל המוני קונים (נעזוב רגע את הפוליטיקלי קורט – בעיקר קונות, מה לעשות) להסתער בשעות הבוקר המוקדמות על החנויות בווסט אנד ועל רשתות הכלבו הלונדוניות, ובראשן סלפרידג’ס, הרודס, ליברטי וכיו”ב.


 

7. בלת’זר

זה לא סוד שבלת’זר היא אחת המסעדות האהובות על הלונדונים. בין אם בלונדון, או בניו יורק, או האחות החורגת (אבל לא פחות טובה) הבראסרי בת”א, הלונדונים ממשיכים מסורת שמביאה אותנו כל חג מולד לחגוג יום נישואין באחת מהמוזכרות לעיל. בלונדון, אפילו המוסד האלמותי של בלת’זר סגור ביום חג המולד ונאלצנו לשעתק השנה את הבארנץ’ המסורתי לבוקסינג דיי.

מסעדות בחג המולד בלונדון
מפה לא תצאו עם בוקסז – בלת’זר בקובנט גרדן

ואכן, בעוד תושבי האי הבריטי נאבקים זו בזה על תיק מארק ג’ייקובס האחרון ב-50% הנחה בסלפרידג’ס, ישבנו הלונדונים עם זוג החברים מבטרסי שהוזמנו להצטרף לאירוע. שמפנייה, אגס רויאל, והמבורגר. קינוח של מקרונים, מה עוד אפשר לבקש? אה כן, חשבון בבקשה…

 

8. Shop Shop Shop

אז כאמור זהו היום בו רשתות ההייסטריט עושות פוש אחרון להגדיל את הפדיון ולעלות מכירות, הדרך לכך עוברת דרך כיסן וכעסן של רבבות קונות (מטורללות יש לומר) שנאבקות זו בזו על כל ארנק מעצבים שנמכר ב-700 ליש”ט במקום 1,400… בואו נניח לרגע לעובדה שאפשר לעשות קייס סטאדי פסיכולוגי מעניין על “קונות האחוזים” שיתגאו בכך ש-50% הנחה זה הישג מרשים, תוך כדי הדחקת העובדה שעדיין ארנק בעלות מקבילה של 4,000 ש”ח היא ההגדרה המילונית של טירוף. נצטט את עדותה של הלונדונית שבכרוניקה של התרסקות ידועה מראש הצליחה להישאב לאחר בלת’זר ל’מאורעות הדמים’ של אוקספורד סטריט (ברקע מומלץ לפזם את המנגינה של “גבעת התחמושת” לצורך אוטנטית):
“אם איזור קובנט גרדן ורג’נט אפילו היה עוד נחמד – הרי שככל שמתקרבים לאוקספורד סטריט בואך סלפרידג’ס – כן המראות נהיים קשים יותר ויותר. העומס, התורים – בין אם להיכנס ובין אם כבר עקפת את התור בישראליות ורצית לשלם, חוסר האפשרות לזוז אפילו ברחוב וכן העובדה שגם הטיוב הפסיקה לעבוד – כל זה היה יותר מדי אפילו עבור הקונה המחושלת ביותר…”

כנראה שיש אנשים שלעולם לא ילמדו ואחרי שיטוט של שעתיים וניסיון נואש לשוב הביתה דרך טיוב שלא עובד כאמור, הצליחה הלונדונית (עם אפס שקי קניות יש לומר מבלי לזרוע מלח) לחזור הביתה חבוטה וחבולה. ההנחות של בוקסינג דיי יכולות להגיע אפילו עד 70% על בגדי מעצבים, רק תזכרו שכל מה שתחסכו תשלמו בהמשך על טיפולים פסיכולוגים מעמיקים. ראו הוזהרתם.

רחוב ניו בונד סטריט קניות בלונדון
מתהדר בנוצות לא לו – ניו בונד סטריט

 

לסיכום , שמונת חוויות כריסמס (אחת לכל נר) בהחלט מציעות לו”ז להעברת הזמן למי שבטעות מצא את עצמו ברחובותיה הקרים של הבירה בימי חג המולד. אל תבינו אותנו לא נכון, התקופה המובילה לחג המולד היא תקופה קסומה בממלכה: קישוטים, אורות, אווירה חגיגית ואפילו אצל האנשים – מתאיידת לה במעט החמיצות הבריטית האופיינית, לאור העובדה שאלו יודעים כי חופש מצטבר של כמעט שבועיים הולך ומגיע. יחד עם זאת, בשביל החג עצמו – מומלץ להתחקות אחרי הלונדונים ולמצוא יעדים אחרים לחופשה.


 

Winter Wonderland
enter via Hyde Park Corner

(21 נוב עד 4 ינואר)

 

South Bank Christmas Market
South Bank Center (Tube: Waterloo)

(11 נוב עד 4 ינואר)

Tate Christmas Market
(tube: Southwark, London Brdg)

(22 נוב עד 24 דצמבר)

Balthazar
4-6 Russell Street
Covent Garden
+44 20 3301 1155
Skate by Fortnum & Mason
Somerset House
Strand, London
ticketmaster לכרטיסים

Author: הלונדונים

2 thoughts on “Eight Days of Christmukkah

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *